Skip to Content

حلوا جوزی تربت حیدریه تنها شیرینی است که بدون روغن و شکر تهیه می شود

حلوا جوزی تربت حیدریه تنها شیرینی است که بدون روغن و شکر تهیه می شود

حلوا جوزی بخش بایگ تربت حیدریه به دلیل استفاده از محصولات طبیعی و عدم بکارگیری از مواد شیمیایی بخصوص روغن و شکر بهترین شیرینی مقوی برای کودکان و سالمندان است.

 

به گزارش ایرنا، تهیه و مصرف حلوا جوزی در مناسبت های ویژه بخصوص شب چله و روزهای سرد زمستان در این منطقه رواج دارد.

در تهیه این شیرینی روغن به کار برده نمی شود و از گردو و چوبک استفاده شده و همچنین به جای شکر از شیره انگور استفاده می شود.

یک مدرس دانشگاه در تربت حیدریه در باره طرز تهیه حلوا جوزی به خبرنگار ایرنا گفت: ماده اولیه حلوا جوزی از ریشه گیاهی به نام چوبک تهیه می شود که در این دیار به 'بیخ' مشهور است که بعد از آنکه پوست آن گرفته شد، آن را قطعه قطعه کرده و در ظرفی با مقداری آب می جوشانند.

'آرزو علومی بایگی' افزود: هنگامی که حجم آب کاهش یافت، حدود یک لیوان از آب را همراه با شیره انگور درون دیگ چدنی که بر روی اجاقی گرم شده می ریزند و با کفچه چوبی دسته بلند مخصوص این کار بصورت یکنواخت و پیاپی شروع به هم زدن می کنند تا به صورت محلول یک نواخت درآید.

وی اظهار کرد: معمولا از قبل، آب چوبک را درون یک ظرف سفالی بزرگ که در گویش محلی به آن ' تغار' می گویند، ریخته و همراه با سفیده تخم مرغ با 'دسته‏ گز' که از ترکه‏ های نازک تهیه شده هم می‏زنند.

وی ادامه داد: این عمل آنقدر تکرار می شود تا آب چوبک کف کند البته با ورود تکنولو‍ژی همزنهای جدید در بسیاری از موارد جایگزین دسته گز و کفچه چوبی شده که حلاوت و طعم این حلوا را کم کرده است.

علومی بایگی افزود: مقداری از این کف ها را به شیره هایی که نیم پخت شده اضافه می کنند و تا وقتی که محلول دیگ خوب سفت شود به هم زدن آن ادامه می دهند.

وی گفت: ظروف مورد استفاده نباید اثری از چربی یا شوری در خود داشته باشند زیرا چربی آفت اصلی کف است و آن را آب می کند.

وی اظهار کرد: زمان آماده شدن این شیرینی در تخصص استاد حلوا پز است که معمولا با کاردکی که دم دست دارد مقداری از محلول را بر می دارد، اگر طوری باشد که کش بیاورد آماده است.

علومی بایگی افزود: پس از مخلوط شدن مواد اضافه شده مانند گردو آن را بر روی سفره ای که روی آن را کمی آرد جو که طبعا سرد است قرار می دهند تا سرد شود.

وی ادامه داد: بعد از آن این شیرینی را به قطعات کوچک تقسیم می کنند تا آماده استفاده شود.

کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه نیز در باره خواص حلوا جوزی گفت: شیرینی حلوا جوزی به دلیل انرژی بالا برای کودکان کم وزن و سالمندان بسیار مفید است.

'سمانه یوسفی مقدم' افزود: حلوا جوزی سرشار از ویتامین است که طبع آن گرم می باشد و در فصل سرما از آن بیشتر استفاده می شود.

وی اظهار کرد: مصرف حلوا جوزی برای کسانی که مبتلا به دیابت هستند توصیه نمی شود.